De Carmina Burana met JWF, Brabant Koor & Souvenir

Wie kent niet de magistrale openingsscene van de Carmina Burana? Stel je voor dat deze door de haven van Breda galmt. Het meesterwerk van Carl Orff heeft al velen geïnspireerd: in reclames en films wordt het wereldberoemde ‘O Fortuna’ keer op keer gebruikt. De programmacommissie stelde een speciale samenwerking voor tussen de vermaarde Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, Brabant Koor en Souvenir Jeugdkoor.

De Carmina Burana

ZA 19 mei – 21.00 uur
KMK Jan Willem Friso en Brabant Koor
Solisten: Jan-Willem Schaafsma, Maartje Rammeloo, Martijn Sander
Gratis toegang

De éénmalige samenwerking van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en het Groot Brabant koor resulteert in een magnifieke performance van het klassieke meesterwerk Carmina Burana.

Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso

De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso (JWF) is ontstaan op 1 januari 2005 na een reorganisatie van de militaire muziek. Het takenpakket omvat onder meer de muzikale omlijsting bij officiële ontvangsten van staatshoofden en ambassadeurs door Zijne Majesteit de Koning, het opluisteren van militair ceremonieel en het geven van relatieconcerten. Daarnaast heeft de kapel een representatieve taak namens de krijgsmacht en verzorgt regelmatig diverse concerten en taptoes in binnen- en buitenland.

Op het concertpodium profileert JWS zich door een programmering waarin originele blaasmuziek, transcripties van klassiek repertoire, lichte muziek en entertainment met elkaar in evenwicht zijn. Met regelmaat worden speciale arrangementen geschreven en treedt de kapel op met bekende artiesten.
De kapel staat sinds 2013 onder leiding van majoor Tijmen Botma.

Brabant Koor

Brabant Koor voert sinds het oprichtingsjaar 1981 klassieke en hedendaagse koorwerken uit op hoog niveau en is uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande concertkoren van Nederland. Het koor is samengesteld uit zowel geschoolde amateurs als zangers met een professionele achtergrond uit geheel Noord-Brabant en omstreken.

De artistieke verantwoordelijkheid is in handen van Louis Buskens,hoofdvakdocent koor-directie aan de conservatoria van Groningen en Tilburg.

Het koor wordt regelmatig uitgenodigd voor uitvoeringen met orkesten uit binnen- en buitenland.

Louis Buskens

Brabant Koor en Louis Buskens hebben sinds zijn aanstelling in 1986 een sterke band met elkaar. Veel lof oogst hij voor zijn manier van werken en zijn didactische gave om ritmisch of tonaal ingewikkelde passages aan de zangers over te dragen. Louis Buskens is hoofdvakdocent koor-directie in Groningen en Tilburg en ook als dirigent verbonden aan het Noord Nederlands Concertkoor en het Nederlands Concertkoor.

Meer weten over de Carmina? Louis Buskens legt het helder uit, verrassend verhaal!

Souvenir Jeugdkoor

Het Souvenir Jeugdkoor is opgericht in 1997 en vierde dientengevolge dit seizoen in haar 20-jarig jubileum met de jeugdoperaproductie Brundibár van de Tsjechische componist Hans Krása.

Het koor bestaat uit een Opleidingsklas voor 6 t/m 12 jarigen en een Jeugdkoor voor zangers vanaf ongeveer 12 tot 25 jaar.
Het Souvenir Jeugdkoor werkt onder leiding van dirigent, vocal-coach en zangpedagoog Peggy Hegeman, aan een zo breed mogelijk repertoire. Dit om de jonge stem zo goed mogelijk, dus vooral niet eenzijdig, te ontwikkelen en te vormen. Naast het met veel plezier zingen, zijn muziektheorie, stemvorming en koorscholing tijdens de repetities dan ook vaste onderdelen.
Uiteindelijk mondt al dat harde werken uit in cd-opnamen, theaterproducties en frequente concerten.

Van alle markten thuis
Zo zette het koor in de loop der jaren, naast de juist genoemde jeugdopera, het muziekspel Midzomernachtdroom, de musicals Het meisje en het monster, Koning Simba, Hercules, Schrik (gebaseerd op de tekenfilm Shrek), het Afrikaanse sprookje De Leeuwenkoning, Oliver! en een zelf geschreven muziektheaterproductie Het Dagboek van… op de planken.

Naast medewerking aan talloze operaproducties in de regio, stond het koor in 2015 met operarepertoire op de bühne van De Nationale Opera in Amsterdam. Voor de Efteling zongen leden van het koor al drie keer de muziek in van diverse attracties en het koor werkte samen met grote solisten als de pianobroers Jussen en bekende artiesten als onder meer de Lama’s, Freek Bartels en, kerst 2017, in de theatertour van Klaartje van Veldhoven.

Het repertoire van het Souvenir Jeugdkoor is breed en divers en loopt van Bach tot Beatles en van Haydn tot Hazes.

www.facebook.com/souvenirjeugdkoor
www.youtube.com/user/souvenirjeugdkoor
www.souvenirkoren.nl